(+31)0618095253 marina@standout-ic.com

Peter Kwint stond gisteren in een grijs, dun T-shirtje met een diepe V-hals en duidelijk zichtbare tatoeage bij de microfoon in de Tweede Kamer. In de (sociale) media ontstond naar aanleiding hiervan een hoop commotie. Moet dit anno 2018 kunnen of hoort bij bepaalde beroepen een dresscode?

Dresscode Tweede Kamer

Dat het dragen van een T-shirt in de Tweede Kamer niet gebruikelijk is, bleek uit de vraag „Waar is uw jasje?” van Kamervoorzitter Arib. Zij vindt, en daarmee ben ik het helemaal eens, dat Kamerleden er representatief uit moeten zien.

In het Reglement van Orde staan echter geen kledingvoorschriften voor Kamerleden, er is dus geen verplichte dresscode.
Naar mijn mening horen er echter bij bepaalde beroepsgroepen (ongeschreven) kledingregels. Zo werken laboranten in lab-jassen en stewardessen in bedrijfsuniformen. In hoge functies in bedrijven en bij het uitoefenen van een ambt horen eveneens passende kleren. Bedrijfskleding kan te maken hebben met bepaalde veiligheidseisen, uniformiteit, herkennbaarheid en uitstraling van een functie. Hierbij speelt ook het imago van een bedrijf resp. de persoon een rol.

Imago

Als wij het hebben over imago, dan gaat het erom wat iemand uitstraalt en hoe iemand overkomt op anderen.
Men moet zich hierbij telkens afvragen:

  • Waar ga ik naartoe?
  • Wie ontmoet ik daar/wie is er aanwezig?
  • Wat is mijn functie en wat wordt er van mij verwacht?
  • Hoe wil ik overkomen?
  • Welke boodschap wil ik overbrengen?

Doormiddel van kleding (kleuren, stijl) en non-verbale communicatie kan het imago bewust beïnvloeden worden.
Bij een eerste indruk gaat het maar voor 7% om wat wij zeggen, de rest wordt bepaald door ons uiterlijk, lichaamstaal en stemgeluid etc.

Een pak straalt, niet alleen in de Tweede Kamer, seriositeit en professionaliteit uit. Verder is het een blijk van waardering en respect voor het ambt dat iemand in de Tweede Kamer uitoefent. Het is een soort ongeschreven regel aan die iedereen zich houdt.

De vraag is dus, wat wil meneer Kwint overbrengen?

Bewuste actie

Aangezien het imago doelgericht beïnvloed kan worden, als men zich ervan bewust is, kan het zich hierbij natuurlijk om een bewuste actie handelen. Wellicht wil Kwint ons met zijn eenvoudige vrije-tijds-kleding signaleren, dat hij “één van ons” is, bij het “normale” volk hoort en hij lak heeft aan de regels. Op zijn SP profiel staat, dat hij wil “knokken voor dingen die nu niet kunnen, maar die wat [hem] betreft vanaf morgen meteen wel zouden moeten kunnen”. Misschien zijn de gebruikelijke kleding regels hier onderdeel van.
Het valt echter ook op dat hij op de website van de SP eruit steekt. De anderen dragen hemd en jasje op de profielfoto’s, terwijl Kwint een kleurrijk casual hemd draagt. Het lijkt daardoor meer op een persoonlijk, dan een partij breed statement.

Bewust of onbewust, lak aan kledingrichtlijnen of niet, hij heeft bereikt dat over hem gesproken wordt.

Echter heeft niemand het over de inhoud, maar alleen over zijn uiterlijk!